Kövess minket!
  
     

A cukorbetegségről

A cukorbetegségről
2014, április 2.

Étkezés után, ahogy a vércukorszint emelkedni kezd, a szervezet arra kezd törekedni, hogy ezt a szintet csökkentse. Ha ebben a folyamatban zavar keletkezik, akkor alakulhat ki cukorbetegség.

Ahhoz, hogy ez a zavar kialakuljon számos tényező járulhat hozzá. Az egyik legalapvetőbb ok az elhízás, emellett mozgásszegény, stresszes életmód szintén alapot adhat a kialakulásához. Érdemes mindenkinek figyelnie a tünetekre, melyek a cukorbetegség típusától függően változhatnak.

Aki az 1-es típusú cukorbetegségtől szenved, annak a szervezete nem tudja előállítani a megfelelő mennyiségű inzulint, így nekik azt mesterséges úton pótolni kell injekcióval. Ennek több fajtája is létezik. Azt, hogy melyik típusát alkalmazzák az injekciók változatainak az attól is függ, hogy a beteg vércukorszintje mennyire stabil a nap folyamán. Az 1-es típusú cukorbetegségnél tünet lehet a megnövekedett vizeletmennyiség, állandó szomjúságérzet, fáradékonyság, fejfájás és a súlyvesztés azonos táplálkozás mellett. Náluk a hasnyálmirigy-sejtek elpusztulása miatt alakul ki cukorbetegség, melyet külső bevitellel pótolni kell.

A 2-es típusú cukorbetegségnél hasonló tünetekről beszélhetünk csak a kialakulás folyamata lassabb. Azonban akik ebbe a csoportba tartoznak, nem szenvednek az inzulin abszolút hiányától. Náluk a kialakulás fő oka az elhízás. Ebből következően az elsődleges cél a testsúly csökkentése, amely a vércukorszint helyreállítását célozza meg. Aki a 2-es típusba tartozik, annak módja van gyógyszeres formában is pótolni a hiányzó inzulint, azonban először meg kell próbálni a felszedett súlyfelesleget leadni természetes módon, mert az ő esetükben a magas vércukorszintet ez okozhatja.

A diabétesz korai felismerése akár életet is menthet. Azonban ha már kialakult, nagyon fontos, hogy megfelelően kezelve legyen, mert súlyos szövődményei lehetnek.

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Read previous post:
cukorbetegség1
Mi is az a cukorbetegség?

A cukorbetegség, azaz a diabetes mellitus, a 2000-es évektől kezdődően már népbetegségnek számít. A felmérések szerint körülbelül százhetven millió cukorbeteget...

Close